ULLA KARLSSON

The things that make me different are the things that make me!

Julafton :)


Idag är det julafton då :) Blir julmat, kalle anka, å en (förhoppningsvis) trevlig kväll med familjen :)


Nu är det jul igen, igen :P

HEJ

Imorn är det julafton, men för mig känns det som att julen redan är förbi. Detta efter att man firade julen hos mamma i helgen som va och då åt man julmat och hade de trevligt med familjen å det är ju det som julen går ut på tycker ja. Så för mig så är det bara kalle anka som jag ser fram emot imorn :P Men alltid kul att äta lite mer julmat :) Gjorde köttbullar här hos pappa idag å han som är van att göra köttbullar och laga den mesta maten här i huset, ville lägga sig i typ hela tiden :P Men jag fick som jag ville och jag tyckte de blev goda ja :)

Har slagit in mina enda 2 julklappar idag jag :P En till kingen (vår hund) vilket e några ben så att han också ska känna lite julstämning :) Sen e det andra till knäppgöken, men de säger jag inte va de e men ni kan få en smygtitt på det inslagna paketet :P


Fint va :P

Annars idag har man varit hemma hos Jenny lite och hjälp till att fixa lite marsipanbollar :P Usch vad jag föräter mig nu på julgodis under julveckorna :P Inte bra detta. Tur att man har lovat mamma att vara med och ha ett godisfritt år nästa år :) Kan nog vara ganska nyttigt för mig :P Men vi får dock äta mörk choklad (över 60 %) och popkorn, men ingenting annat. Hoppas att jag kan hålla det :) Men när man har hjälp från någon annan som stöttar en brukar saker och ting gå bättre :) Så önska mig lycka till med de.

Nu ska jag upp å äta lite middag ja :)

HEJ DÅ!

Lite vinterbilder :)


De e fint när det är alldeles lagom med snö ute och när solen håller på att gå ner :) Gillar vintern, trots att de e så kallt :P


Vår julgran hos mamma som står ute i snön å ser fin ut i mörkret :)


Väldigt vackert :P


Smilla ser någe intressant där borta ^^


Smilla undrar varför jag tar kort på na :PCharlie ska vara med när man gör köttbullar :P

Julgodisgörardag ^^

HEJ

Idag har jag haft fullt upp med att göra lite hemmagjort julgodis till helgen då jag ska fira en liten förjul med mamma eftersom vi ska fira riktiga julen hos pappa i år :) De har blivit kola, knäck å nougat & marsipan bollar doppade i choklad :)

*************************************************************

KOLA

Är hur enkelt som helst att göra, jag har ett recept jag brukar använda mig av och de ser ut så här:

100 g margarin
2 dl strösocker
1 dl sirap
3 - 3,5 msk kakao

Blanda ihop allt i en kastrull och koka upp och låt koka ca 7 min, om man gör 2 satser (som jag gjorde) så kokar man det i ca 10 min. Man tester om det är klart genom ett kulprov. Detta gör man genom att man tar ett glas och fyller det med vatten och häller i lite av kolan och om man kan rulla ihop det till en kula e det klart :)

Sedan så brukar jag tömma upp det i knäckformar för det blir enklast så, både att göra dem å att äta de ;)

 
Så här många blir det på 2 satser :)

*************************************************************

KNÄCK

Är också väldigt enkelt att göra om man vet hur :) Det är bara 3 ingredienser:

½ dl grädde
1 dl socker
1 dl sirap

Blanda ihop dessa i en rätt så stor skål som kan klara micron. Sedan värm den i ca 6,5 - 8 min beroende på vilken micro man har. Jag kör ca 6,5 min på 750 w micro. Ta ut den ur micron rör om och kan även här kolla om den är klar med hjälp av ett kultest. Töm upp i knäckformar och låt stelna.


Så här många blir det av en sats (ca 35-40 st)

*************************************************************

NOUGAT & MARSIPAN BOLLAR DOPPADE I CHOKLAD

Detta är inte så svårt de heller, man ska ha:

Marsipan
Nougat
Blockchoklad

Börja med att skära en lagom stor bit marsipan ca 2 mm direkt från marsipanen, platta till den lite. Ta sedan en bit nougat och rulla ihp den till en boll, lägg den på marsipanen. Vik över marsipanen och rulla sen bollen med händerna tills det blir en slät och fin boll. Gör sedan hur många bollar du vill :) Sedan smälter du choklad (rekommenderas att smältas i vattenbad) och rullar bollarna i detta och lägg sedan upp dem på ett bakplåspapper för att torka.

Det är inte lika komplicerat som de låter :P haha, å de blir gott också :)


Själv gjorde jag 30 st ;)


Nu är det bara att ÄTA & NJUTA :)

Heldag i stan

HEJ

Idag hade man en nästan heldag istan tillsammans med Jenny. Åkte in vid 10 på morgonen och kom hem vid halv 5 nu på kvällen :)

De var tur att vägunderlaget var bättre idag än igår iaf, detta resulterade i att man ju kunde köra forden till stan idag å inte tvingas ta bussen vilket var skönt :) Forden är väldigt dålig på vinterlag, å de e ingen underdrift, den suger verkligen :P När de e moddigt på vägarna, så sladdar den hur lätt som helst även då den har bra vinterdäck :P men bytte till mammas bil vid gränby som e lite bättre i stan där de va lite slask kvar på vägarna.

Det jag gjorde i stan va lite olika saker, jag hämtade en bok som jag ska ha till studierna, så nu e man 200 kr fattigare :P Sen mötte jag upp jenny efter att hon hade slutat skolan å hon skulle kolla ett par saker på stan. Efter detta så begav vi oss till BLODGIVNINGEN vid ingång 68 (tror jag) vid akademiska :)

Att vara blodgivare är väldigt bra och jag rekommenderar att alla som kan borde bli blodgivare :) Man gör en bra sak och man får någon gåva för de, typ som idag tog jag en sportväska :) Visst att nålen kanske e lite stor :P (Robin följde med mig in en gång å då blev han avskräckt att ge blod pga nålen :P) Men det är ingen fara gäller bara att vara avslappnad så gör det typ inte ont alls :) De e kul, Jenny å jag tävlade om vem som gav blod snabbast :P Å jag vann med 6,46 min för at ge 4,5 dl blod :P Å dessutom på blodgivningen får man äta hur många mackor som helst å dricka hur mkt cacao cream eller annan dryck som helst :P Bidde min å Jennys lunch idag de :) Gratis smakar alltid bäst :)

Efter vår lilla tripp till blodgivningen begav vi oss till IKEA där vi strosade runt lite å de slutade med att jag köpte lite kökshandukar å muggar å dl mått :P Hur tråkig e man inte :P Jenny hade inte varit på IKEA sen de byggde ett nytt varuhus å hon konstaterade att hon gillade det gamla bättre :P haha :) Det nya var tydligen för stort å rörigt, å till viss del håller jag med, de e svårt att hålla koll på vart man e ^^

Sedan bidde de tillbaka till Gränby, där Jenny julklappshandlade lite å kände sig sedan fattig :P Sen bidde det att fara hem ^^

Imorn bidde de en julgodisgörardag :) Då ska jag göra knäck, kola å lite nogat & marsipan doppade bollar :) Mumsigt värre ;)

HEJ DÅ! 

Just nu :)


Just nu ligger kisse Findus i en stol här bredvid och har det mysigt ^^Sj ska man nog snart gå och lägga sig då klockan är halv 1 :)


Idag har man firat pappas 60 års dag, bidde lite kakor å tårtor å sånt som hör till :) Å de kom en massa folk som man knappt kände igen :P Pappa känner ju bara gamla personer :P Tur att brorsorna å knäppgöken var där annars skulle man nog blivit lite halvt ihjältråkad :P

Grattis pappsen 60 år :)

Pepparkaksbak :)

HEJ

Idag bidde det pepparkaksbak hemma hos mamma min :) Hon hade gjort iordning en stor sats med pepparkaksdeg några dagar sen (den ska nämligen ligga och dra sig några dar om man gör egen deg). Så va där hemma och fixade med dem :) Å de luktade pepparkakor i hela huset ^^ Sprang runt där och lyssnade på bryan adams musik och bakade pepparkakor i all min prakt :) De va skoj de, men fan va degen va svår att kavla ut ibland :P hade en tendens att fastna på kaveln :) sen ville vissa pepparkakor inte släppa taget om bänken heller :P Så blev vissa som pepparkakor som behövde 2 eller fler försök på sig för att läggas på plåten hela :) Men allt som allt bidde de väldigt bra pepparkakor och väldigt goda å :) Många bidde de också, blev några burkar allt som allt när de var klart :) Kan smaska på dem väldigt länge :)
Lite snö kom det idag också :) Fick en väldigt julstämmning när man bakade pepparkakorna då det började snöa samtidigt. Väldigt mysigt :)


Lite snö ligger på marken :)


Annars idag har det blivit innebandyträning nu på kvällen, hela träningen handlade typ om teknik, vilket som behövs tycker jag. Man kan aldrig få för bra teknik :) Å sen har jag också slagit in pappas presenter till imorn då han fyller år :) Blev väldigt fint inslagna om jag får be :) me de resurser jag hade iaf :P haha. Fan pappret jag skulle slå in dem i var helt nytt å jag tänkte la att de skulle räka hur bra som helst.. Men de kan inte har varit mer än 3 m långt. Räckte nästan inte, fick pussla ihop lite i slutet för att det skulle funka :)


Se så fina de blev :)

Men de var allt för mig idag :)

HEJ DÅ!

Lite tankar :)

HEJ

Usch va lat man kan känna sig ibland, iaf jag. Vaknade kl 12 imorse och igår vaknade jag 1. Nåja, de gäller la att passa på nu medans man kan :P Snart bidde de åter att gå upp tidiga mornar :)

För att komma vidare till vad man har gjort idag då. Jo.. nja.. eller.. jo.. nja.. har typ.. nog... inte alls gjort så mkt :P Har inte sökt någe jobb, även då jag lovade mig sj att jag skulle. Så det gick ju inte enligt planerna. Men får ta nya tag imorn. Men de känns bara så värdelöst att söka jobb när man aldrig får varken jobb eller ens svar från ställerna. De e inte direkt att man blir motiverad, så de bidde nog att man blir fast i ett stort studielån sen när skolan e klar. Usch usch usch, men inte så mkt att göra åt, hellre ta lån och överleva vardagen iaf, än att känna sig hur fattig som helst å inte ha tid att plugga ordentligt för att man måste jobba. Vill ju helst kunna lägga så mkt energi som möjligt på studierna. Men de e ett problem för framtiden :)

Annars idag har det la inte blivit av me så mkt. Har hjälp Jenny med matte C, då hon har nationella imorn. Inte för att jag alltid e till så stor hjälp, har glömt över hälften av de där sakerna redan. Inget man vill direkt minnas. A och B kursen var enklare. Roligare på den tiden då man inte ens visste om att ordet derivata existerade :P Haha. Matte C handlar typ bara om derivata. En liten hemsk grej där man ska få ut lutningen i en viss punkt, typ så kan man säga för att förenkla skiten :P Visst att jag kan tycka att matte e kul ibalnd, men de e när man fattar och när man tycker de e logiskt. De e en sån massa krångel bara tycker ja :P Räcker de int me + - * och / ??? :)

Har också idag hittat 2 böcker till studierna som båda ska hämtas upp i uppsala imorn :) Anatomisk bildordbok 200 :- och Essentials of nursing research 140:- ... usch känner mig fattig, fattig, fattig :/ Men en sak som e positiv när det gäller studierna å så i nuläget e att jag nu iaf har hittat lite fakta om när utbildningen startar när man ska skriva in sig å såna grejer, hur kurserna ligger upplagda under terminen å så :) Vilket e bra för då kan jag ju planera lite bättre :)

Men höjdpunkten på dagen var nog nästan helt sjäälvklart träningen ikväll :) Älskar att träna, fyfan va härligt de e. Även fast vi har fys och det är jobbigt, så är det härligt. Å nu när man har bra springskor så känns det ännu bättre att springa ute på torsdagarna. Jag gillar när det är jobbigt man känner sig väldigt duktigt efter ett sånt pass, känner att man blir bättre och bättre :) Å de e skojigt de.

En sak som är dock negativ med träningarna är att det inte dyker upp så många.. varken på torsdagar då vi har ute eller på fredagar då vi har inne i hallen. Å de e tråkigt. Tycker att man kan offra några timmar på träningen om man inte har någe annat för sig. Iaf att man kommer ner antingen på torsdags eller fredags träningen. 2ggr i veckan borde man vara med, spec om man vill vara med och spela match. Men visst såklart att det finns undantag. Jobbar man eller har en massa plugga eller bor väldigt långt bort, kan jag acceptera det. Men tex att inte komma för att man ska på "fest" eller att man ska ut varje fredag och skiter i träningen därför, de tycker jag e jävligt dålig stil. Träningen på fredagen ligger så jävla bra till att om man vill ut å festa sen efter så visst gör det, men kom fan på träningen först.

En annan sak som jag blir lite irriterad på är att folk klagar så mkt i laget. Tex så e de mkt klagan på våra tränare. Visst ibland har man rätt att klaga, men man kan inte skylla allt på dem tillslut. Jag tycker de gör ett bra jobb och det offrar faktiskt mkt av sin fritid för att komma ner och träna oss på kvällarna, å de finns där under matcherna. Men de e fan inte mer än människor, visst ibalnd tar de fel beslut, men give them a fucking break. De gör sitt bästa och om man vill att något ska ändras så får man väl ta upp de med dem. Jag förstår att de kan bli problem ibland då de e unga, men man kan inte förvänta sig hela världen av dem. Jag tycker iaf att de gör att bra jobb :)


Men de va la mina tankar för dagen :)

HEJ DÅ!

Studielitteratur

HEJ

Ja, igår fick man reda på att man hade kommit in på sjukgymnastlinjen i Uppsala till vt 2010 :) De va skönt att man fick sina förväntningar bekräftade :) Så nu e de bara att försöka hitta all sin studielitteratur till så bra pris som möjligt. Å jag kan säga de, att de e inte alltid de lättaste, spec int när man försöker hitta begagnat på nätet. Vissa böcker hittar man nästan inte alls, och vissa kostar multum enligt mig och min budget. Spec när man inte har någon fast inkomst för tillfället, vilket det känns som att man inte kommer få heller. Måste fan rycka tag i mig sj och hitta ett jobb som jag kan ha både nu innan jag börjar plugga och även när jag pluggar så jag kan tjäna lite extra :) Men det känns som att det går väldigt trögt för tillfället.. Men som sagt, ryck upp dig Ulla :)

Men tror nu iaf att jag börjar hitta lite litteratur till bra priser, finns vissa bra siter för detta ändamålet iaf. Vissa böcker (eller iaf 3 st) har jag redan, så man har ju en liten början :) Men fyfan va mkt pengar som kommer gå åt till studierna och litteraturen :/ Men de e sånt man få ta, kan ju alltid sälja den sen efter att utbildningen är avklarad :)

Men de kommer att vara värt de :) Har nu länge (eller ett tag iaf, av å på) haft målet och drömmen att bli sjukgymnast, så jag längtar tills jag börjar plugga igen. Även fast det kommer bli väldigt intensivt i början, spec med att lära sig all anatomi som kommer återkomma om och om igen i programmets gång. Men försöker redan nu att småbörja, men har inte böckerna till det ännu. Men snart så förhoppningsvis :)


Många böcker som ska inhandlas :P


Nä, men jag får fortsätta mitt sökande efter litteratur imorn jag :) För man blir väldigt trött i huvudet efter ett tag, iaf jag. Men har som sagt hittat lite, se om man har fått några svar imorn när man tittar till mailen :) Ska också försöka få lite fart i brasan å se till att söka lite jobb imorn, har hittat lite som jag vill söka, men inte känt för att skicka in någe än. Men de ska jag göra imorn :) Ska tvinga mig till att göra någe, känner mig lite lat för tillfället :P 

Men nu ska jag fortsätta att titta på happy gilmore som går på 6:an ;) 

HEJ DÅ!

 

Whoohoo ;) Feels great :)

Födelsedagsfirande och matchvinst :)

HEJ

Ja idag var det födelsedagsfirande här hemma hos Robin då, det kom lite släkt och lite vänner. Några man sett förr och några som var nya för mig :) Tyvärr så hann jag inte vara med sålänge på firandet, då jag skulle iväg och spela match :/ Men den stunden jag var där va de trevligt :) Alla tyckte om det jag hade bakat och det är ju alltid värmande :) Hann aldrig äta tårtan med de andra men fick höra av Robin sen när jag kom hem att det var vissa som hade tyckt att tårtan jag hade gjort var den godaste de hade ätit :) Å de värmde extremt :D haha. Men de e ju så enkelt men ändå så himla gott. Tog själv en bit när jag kom hem från matchen å slängde i mig :) Å den e ju helt klart godkänd ;) Tyckte att utseendet bidde rätt så bra det med, med tanke på att jag aldrig direkt gjort en gräddtårta förr :)

Så här såg den ut:Å såg här såg det vid tårtupopskärningen som jag inte var med på:

Å lite annat uppdukat:
Ja för att sedan komma till matchen då :) Vi spelade grymt gjorde vi, allting bara klickade och alla hade en jättebra speldag :)

Å detta resulterade också i:

12-2 Vinst ;)

Eftersom jag hade varit hemma på firandet först så kom jag ca 20 min innan matchstart till alianshallen där vi skulle spal våran match. Så det var ganska så precis :) Men de var nog den roligaste match jag har varit med om med detta lag som vi e nu iaf :) Hoppas att vi fortsätter med detta :) Skitkul å alla var super :)

Så jag kom hem sen väldigt nöjd och belåten :) Helt underbart, gav verkligen ett plus i kanten på min dag ;)


Men de var nog allt för tillfället, ha de ;)

HEJ DÅ!

½ år med knäppgöken idag :)

HEJ

Ja idag blev det en sovmorgon, vilket var väldigt skönt :) Ända till 1 nästan. Men efter det bidde det full fart igen. Först såklart brunch, med kvarvarande hamburgare från gårdagen :) Sedan blev det tårtbottenbak :)

Som sagt ska ju Robin fira sin födelsedag, med släkt och vänner imorn och till detta event behöver man ju tårta :) Å om man är som mig och inte vill köpa färdig botten så får man helt enkelt baka egna bottnar :) Så det va vad jag gjorde idag. En vanlig botten å en med "chokladsmak" :) Som jag blandade med varandra sen :)

Ett enkelt recept på tårtbotten är:

4 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
(ströbröd och smör till formen)

Sätt igång ugnen på 175 grader. Blanda ägg och socker tills det blir poröst. Blanda ihop torrvarorna i en bunke och töm sedan i detta. Smör formen och bröa med ströbröd. Sätt in formen i ugnen i ca 35-40 min, tills den e klar.
Så e de bara att göra en tårta sen ;) Å det e precis vad jag ska göra imorn :) En gräddtårta e va de kommer att bli :)

*****************************************************

Sen idag har jag även fixat till lite god mat på Robin å min ½ årsdag :) De bidde hemmagjord rostbiff i ugnen med hemmagjord potatisgratäng :) De va mumsigt de. Ingenting slår hemmagjort ^^ 

De e jätteenkelt att göra också, enligt mig, de tar bara lite tid :) Rostbiffen ska man lägga i marinad kvällen innan så den hinner att suga upp all smak, sen e de bara att lägga in den i ugnen i 225 grader 1 h/kilo. Sen e det bara att kolla, genom att skära i den, och se om den ser klar ut. Alla vill ju ha den lite olika, men den ska va lite rosa inuti, då bidde den god :) 

Potatisgratängen e inte alls svårt heller, man tar:

Till 4-5 pers:

10 ganska stora potatisar
1 - ½ lök 
4 dl grädde (ev 3 dl grädde och 1 dl mjölk)
vitlök
1 krm svartpeppar
1½ tsk salt 
Riven ost

Sätt på ugnen på 225 grader. Skiva potatisen tunt, detsamma med löken. Lägg potatis, lök, grädden, vitlöken, peppar och salt i en stor gryta och koka upp tills potatisen blir mjuk. Töm sedan upp i en ugnsäker form och ha över osten och sätt sedan in gratängen i ugnen i ca 20 min. Sedan är den klar att avnjutas ;)å så har man en mumsig middag ^^

HEJ DÅ :)
 

Lussebak mm :)

HEJ

Idag har man bakat lussekatter :) Blev väldigt lyckade. Tog ett familje recept som jag vet brukar bli väldigt goda :) För er/den som skulle vilja ha det, varsågod:

Lussekatter (30 st)
200 g margarin
5 dl mjölk
1-2 paket saffran (rekommenderar 2 =1 g)
50 jäst
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
1 kg mjöl (ca 1,5 l)
Russin + helt ägg till pensling

Man smälter margarinet i kastrull och tömmer sedan i mjölken och värmer tills det är fingervarmt (37 grader) och tömmer sedan i saffranet i blandningen för att man ska få den mesta av smaken ur den. Man smular jästen i en bunke och tömmer sedan i mjölkblandningen och rör om. Efter detta så har man i socker, salt, ägg och hälften av mjölet först, sedan tömmer man i mjöl allt eftersom och bedömmer själv när man anser att degen är fast nog. Den ska inte kleta och det går åt ca 1 ½ l mjöl till detta.

Låt sedan degen jäsa i c 20-30 min.

Efter det så dela upp degen i 3 delar och av varje del ska det bli 10 lussekatter. Rulla iordning lussekatterna och lägg dem på plåt med bakpapper på. Låt dem sedan jäsa i ytterligare en ca 50 min. Sätt igång ungen när de e ca 15- 20 min kvar.

Sätt dit russin och pensla med ägg och sätt in i ungen i ca 5-10 min. De ska vara lite bruna, då e de klara.

Njut å ät :)


Mums ;)

Ikväll har jag även lagat till egna hamburgare som jag och knäppgöken njöt av :) Hemlagat e alltid godast, de har jag alltid tyckt :) Å de e ju så kul att laga mat å baka :)

Så de bidde en lite mysig middag i den nystädade och nyjulpyntade lägenheten här hos Robin :)

De va allt :)

HEJ DÅ!

3/12

HEJ

Igår åkte man hem till knäppgöken i storvreta, efter att ha varit inne på IKEA med margareta och köpt pappas 60-årspresent. Säger inte vad det är, kan ju komma ut :P I år har det varit många jämna firanden, mamma som fyllde 50, margareta som fyllde 60 å nu pappa den 12 dec, som fyller 60 :) Nästa år bidde de jag som fyller jämnt :) 20 år :) Härligt :)

Men den som fyller närmast nu är Robin (aka knäppgöken), 26 bidde han i år :) Så på söndag bidde de att fira honom med lite släkt å vänner. Fast egentligen fyller han inte förrän på måndagen, men de e ju lite svårt att fira då eftersom de e en vardag :P Så nu bidde de en rejäl städning här hemma hos honom innan söndagen, en väl behövlig en :) så driver på honom lite (eller ganska mkt) dessa dagar :P

De bidde ju också lite bakning av, så imorn bidde de att göra lussebullar :) Tror att jag ska göra lite chokladbollar ikväll, annrs bidde de imorn också :) Sedan på lördagen så ska man göra i ordning tårtan ;) Bidde en gräddtårta, men grädden läggs ju på på söndagen sen ;) Sen bidde de nog inte så mkt mer bakande.. synd.. de e ju SÅ kul :)  


HEJ DÅ :)