Det börjar ju närma sig jul och med tanke på att 1:a advent är imorgon har jag bakat lussekatter :) Plus det faktum att jag kände att jag hade tid just idag till de ^^ Blev väldigt lyckade enligt många i korridoren ^^ Tog ett familjerecept som jag vet brukar bli väldigt goda :) För den som skulle vilja ha det, varsågod:
Lussekatter (30 st)
200 g margarin
5 dl mjölk
1-2 paket saffran (rekommenderar 2 =1 g)
50 jäst
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
1 kg mjöl (ca 1,5 l)
Russin + helt ägg till pensling
Man smälter margarinet i kastrull och tömmer sedan i mjölken och värmer tills det är fingervarmt (37 grader) och tömmer sedan i saffranet i blandningen för att man ska få den mesta av smaken ur den. Man smular jästen i en bunke och tömmer sedan i mjölkblandningen och rör om. Efter detta så har man i socker, salt, ägg och hälften av mjölet först, sedan tömmer man i mjöl allt eftersom och bedömmer själv när man anser att degen är fast nog. Den ska inte kleta och det går åt ca 1 ½ l mjöl till detta.
Låt sedan degen jäsa i c 20-30 min.
Efter det så dela upp degen i 3 delar och av varje del ska det bli 10 lussekatter. Rulla iordning lussekatterna och lägg dem på plåt med bakpapper på. Låt dem sedan jäsa i ytterligare en ca 50 min. Sätt igång ungen på ca 175-200 grader, när de e ca 15- 20 min kvar av jäsningstiden.
Sätt dit russin och pensla med ägg och sätt in i ungen i ca 5-10 min. De ska vara lite bruna, då e de klara.
Ät och njut ^^
Lussekatter (30 st)
200 g margarin
5 dl mjölk
1-2 paket saffran (rekommenderar 2 =1 g)
50 jäst
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
1 kg mjöl (ca 1,5 l)
Russin + helt ägg till pensling
Man smälter margarinet i kastrull och tömmer sedan i mjölken och värmer tills det är fingervarmt (37 grader) och tömmer sedan i saffranet i blandningen för att man ska få den mesta av smaken ur den. Man smular jästen i en bunke och tömmer sedan i mjölkblandningen och rör om. Efter detta så har man i socker, salt, ägg och hälften av mjölet först, sedan tömmer man i mjöl allt eftersom och bedömmer själv när man anser att degen är fast nog. Den ska inte kleta och det går åt ca 1 ½ l mjöl till detta.
Låt sedan degen jäsa i c 20-30 min.
Efter det så dela upp degen i 3 delar och av varje del ska det bli 10 lussekatter. Rulla iordning lussekatterna och lägg dem på plåt med bakpapper på. Låt dem sedan jäsa i ytterligare en ca 50 min. Sätt igång ungen på ca 175-200 grader, när de e ca 15- 20 min kvar av jäsningstiden.
Sätt dit russin och pensla med ägg och sätt in i ungen i ca 5-10 min. De ska vara lite bruna, då e de klara.
Ät och njut ^^