ULLA KARLSSON

The things that make me different are the things that make me!

Smärthämning

Kroppen är en helt otrolig manick men det finns många gåtor kring hur allt fungerar inuti den. Men en sak som finns att hitta är olika inbyggda system i kroppen som kan ge smärtlindring. Detta på olika sätt, med olika substanser och olika verkan.

Det finns smärtlindring på olika nivåer i kroppen, det finns perifer (ute i distal delar av kroppen tex händer, fötter m.fl), spinal (ryggmärgsnivå) och supraspinal (hjärnstammen med dess kärnor) smärthämning. De har alla sina olika mekanismer till hämning och olika sätt att framkalla smärtlindring.

perifer nivå kan man åstadkomma smärtlindring genom:
- Kyla
- LA, lokalanalstetika
- Capsaicin (från chilifrukt)
- Andra läkemedel, så som anti-inflammatoriska (ipren tex) och Paracetamol (alvedon tex)

Kyla sänker ledningshastigheten i perifera nerver, så att de elektiska impulserna slöas ned och ju färre signaler som går fram desto mindre ont. LA blockerar Na+ kanaler i perifera nerver och hindrar på så sätt att en elektrisk impuls (smärtsignal) startas upp. Capsaicin aktiverar specifika receptorer som finns på nervändsluten och gör så att smärtsignaler inte startas och går fram i lika stor mängd. Andra läkemedel, anti-inflammatoriska hör man på namnet, de hämmar inflammationsprocessen som kan pågå tex vid ett skadat område. Paracetamol (tex alvedon) vet man inte hur den riktigt fungerar, trots detta används den väldigt mycket, som ni kanske vet.


spinal nivå så har vi:
- Portteorin
- WDR-neuron

WDR-neuronen, är känsliga för många olika stimulin och tar in impulser av olika kvaliteter och från ett stort område. Vid WDR-neuronen så går de starkaste impulserna vidare och kunkurrerar ut de svagare impulserna. Genom detta så kan det bli en smärtlindring om man konkurrerar ut smärtsignalerna med andra mer strkare impulser. Tex genom kyla och värme, dessa leds via Aδ/C-fibrer (samma som smärta) och om dessa impulser blir starkare än smärtan så konkurreras smärtan bort.

Portteorin fungerar smärthämmande genom att man aktiverar en annan typ av större nervfibrer (sk Aβ fibrer) som konkurrerar ut smärtimpulserna som kommer från Aδ och C-fibrer. Detta leder till en omedelbar, dock kortvarig effekt.

Tex på portteorin:

Ni vet ju att när någon har gjort illa sig så brukar man skoja om att "blåsa" på fingret, spec på barn. Detta ger verkligen en fysiologisk smärtlindrande effekt genom portteorin. Sedan om man pratar mer om sjukgymnastiska behandlingar som verkar genom denna teorin är det HF TENS, massage, vibration m.fl.

Det fungerar genom att Aβ fibrer har avstickande banor till bakhornet där omkopplingen av smärtimpulser sker. Dessa banor frisätter olika signalsubstanser (tex GABA, enkefalin eller glycin) via interneuron (de svarta) som hämmar dessa smärtsignaler att gå fram. Detta genom att den hindrar det primära neuronet (det röda) från att frisätta midre substans och gör det sekundära neuronet (det gröna) mindre känsligt för att ta emot signaler.




Sedan har vi smärthämning på supraspinal nivå kvar, här har vi:
- Decenderande (nedåtgående) smärthämmande system
- DNIC
- SIA (stress inducerad analgesi)

De decenderande smärthämmande systemen fungerar genom att när det leds in smärtimpulser (eller andra impulser som leds via Aδ/C-fibrer) så går dessa in i ryggmärgens bakhorn och sedan upp mot Thalamus, via tractus (bana) spinothalamicus. På väg upp kommer impulsen aktivera neuron i PAG genom att frisätta β-endorfin (och NT), detta sker via tractus spinomesenchephalon. Från PAG löper det sedan neuron till RVM och aktiverar denna genom att frisätta Glutamat och β-endorfin. Vidare från RVM så får man en smärthämmande effekt på smärttransmissionen i bakhornet, antingen via direkta eller indirekta banor. Vid de direkta banorna frisätts Seratonin och noradrenalin, som hämmar smärtan och via de indirekta så aktiveras hämmande interneuron, som frisätter Enkefalin som hämmar smärta.  

Locus coeruleus (LC) har också en del i smärthämningen. Dessa kan bli aktiverade av limbiska strukturer (av känslor) och använder sig också utav serotonin och noradrenalin för att hämma smärtan vid ryggmärgens dorsalhorn. Även denna via direkta eller indirekta banor.

Vi har sedan DNIC, som verkar genom sina kärnor SRD och NRD. Man brukar ju säga, iaf jag, att när man har ont någonstanns så ska man slå sig på ett annat ställe (lite utan ev mer kontrollerad smärta). Tex har du ont i foten, nyp dig själv eller slå dig på armen eller något, sålänge det aktiverar Aδ/C-fibrer. Detta ger en direkt smärthämmande effekt. Alltså kommer smärta att hämma smärta. Lite häftigt system.




Sedan har vi också SIA (stress inducerad analgesi) som gör att vi under en akut, kraftig stress får ökad tolerans för smärta under en begränsad tid. Detta är en del av fight- and flight responserna, tex om vi möter en björn i skogen och blir anfallna.

Sedan sker det även en modulering av limbisk aktivitet och av hjärnans viloaktivitet genom sensorisk stimulering.   

Dessa smärthämmande system aktiveras av:
- Smärtinflöden
- Thalamus, Cortex, hypothalamus m.fl. strukturer i hjärnan
- Behandling såsom: Fysisk aktivitet, akupunktur, LF TENS, massage
- Opioida läkemedel som binder till opiodia receptorer i hjärna och hjärnstam (tex har PAG väldigt mkt opioida receptorer) och kan lindra smärta.

Dessa system ger en generell effekt, alltså en effekt på hela kroppen när de aktiveras, dock sker den bästa effekten på det smärtande området. Men det tar tid 20-40 minuter innan det börjar att verka och sedan kan effekten hålla upp till 48 h. När de olika transmittorsubstanserna frisätts från de olika kärnorna (tex PAG m.fl) så skickas det information till cellkärnan om att dessa har frisatts och detta leder till ökad syntes/tillverkning av dessa substanser. Men detta kan ta kortare och längre tid beroende på vilken substans, vilket leder till att man måste "aktivera" (tex träna) flera gånger innan man får den bästa effekten.

Hoppas att ni har lärt er någonting, annars så skriver jag detta mest för mig själv så att jag ska lära mig bättre :)

Kommentarer
Postat av: Jenny Önneholm

TACK! för att du kan förklara portteorin på ett sätt som böckerna inte kan. Har tenta på fredag i smärtfysiologi så den var det sista frågetecknet =)

//Tacksam ssk-student (Jenny)


Svar: Vasego å tack för den fina kritiken :)//Ulla
Ulla Karlsson

2012-08-28 @ 14:48:04
Postat av: Anonym

Googlade nedåtgående smärthämmande system och ramlade in på din sida, kunde inte bli bättre! Tack för hjälpen!! /Malin, också ssk-student :D

2013-09-12 @ 16:52:47
Postat av: Anonym

Väl skrivet om smärta. Vill bara inflika att det är så himla individuellt vad som fungerar för att förleda/minska smärta.
Jag lider av svår smärta och har ibland i ren desperation skurit mig och bränt mig på ställen på kroppen där det inte signalerar smärta.
Detta har inte hjälpt det minsta -ej heller att banka eller nypa.

Tens har fungerat för mig förut vid lokal ländryggssmärta men inte nu då värken är mer spridd.

Det som kan avleda lite värk från mig (kapa topparna på smärtan) är kyla och spikmatta.

Det som krävs för en stunds smärtlindring är starka opiater; -oxynorm, oxycontin et.c.

Smärta bör uppmärksammas och forskas på -smärta förstör så mycket för många och missförstås inte minst inom vården.

MvH : Alex

Svar: Absolut att smärta är individuellt. Smärta är subjektivt, ingen annan kan känna din smärta bara du. Jag hoppas verkligen du har fått hjälp och stöd med din smärta.
Ulla Karlsson

2015-03-13 @ 19:03:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: