ULLA KARLSSON

The things that make me different are the things that make me!

Stress och smärta

Vi håller just nu på med en kurs i smärta och smärtfysiologi och bland annat pratar vi hur stress påverkar smärta, tex genom förhöjd muskeltonus och vasokonstriktion och genom att dra igång smärtfaciliterande system i kroppen. Men då undrar man ju om det är bra att man blir stressad av denna kurs när man ska hinna lära sig allt? Det är lite motsägande, då vi ska förstå oss på smärta för att kunna behandla den och så ska man själv gå och utsättas för en stress som kan öka smärta. Stress är inte nyttigt för kroppen på många nivåer, inte bara när det gäller smärta. Man kan få en störd sömn, spec djupsömn, vilket kan leda till mer smärta, det går runt som i en ond cirkel.

Dessutom sitter man enligt mig alldeles för mkt stilla när man pluggar och detta kan också bidra till ökad smärta spec om man sitter vid datorn och arbetar statiskt. Detta då det leder till förhöjd muskeltons, vi blir alltså spända i muskeln, vilket kan leda till syre brist i muskulaturen, vilket i sin tur leder till smärta. Jag känner det som har problem med förmodligen någon slags triggerpunkt i axeln att jag får mer ont när jag sitter still och jobbar statiskt och det känns oftast mycket bättre efter att man har tränat. Så fysisk aktivitet och träning är bra.

Har man långvarig smärta, blir det förändringar i CNS, och immunförsvaret påverkas ofta och blir mer känsligt. Därför är det viktigt att man rör på sig och är fysiskt aktiv, för kroppen blir starkare och mår bättre av träning, dessutom ger det smärtlindring, genom att dra igång olika smärtsystem i kroppen.



Så stressa inte och ut å rör på er ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: